Wandelen met viloma pranayama

Wandelen met viloma pranayama

Een wandeling tussen de buien door
Het is niet heel mooi wandelweer geweest afgelopen weekend, maar toch … tussen de buien door heb ik een mooi moment gevonden om nog een keer te oefenen met de viloma pranayama. Dit heb ik bij een eerdere wandeling geprobeerd, maar dat was toen een grandioze mislukking. Tot twee tellen en op de adem letten bleek namelijk heel moeilijk tijdens het wandelen.

Wat is viloma pranayama?
Het mooie van het Sanskriet is dat er aan woorden vaak meer melodieuze betekenissen gegeven kunnen worden. Prana betekent adem, levenskracht, maar ook energie en vitaliteit. Yama betekent beweging. Een van de betekenissen van pranayama is het beteugelen en samenbundelen van de levensenergie. Een machtig mooie melodieuze vertaling toch?! Viloma betekent onderbroken. Viloma pranayama betekent dus onderbroken adem.

Hoe doe je viloma pranayama?
Hier volgt een korte uitleg hoe je viloma pranayama beoefent. Bij de viloma pranayama adem je steeds een stukje verder in en tussen ieder stukje hou je een pauze. Dus je ademt twee tellen in, twee tellen rust, twee tellen in, twee tellen rust, twee tellen in, twee tellen rust. Totdat je niet meer verder kunt inademen dan adem je helemaal leeg.

Wat doet een pranayama?
Het werken met pranayama’s is zorgen voor jezelf. En zorgen voor jezelf verdient zorgvuldigheid. Een pranayama beoefen je met zorg en aandacht. Als je dat juist doet dan wordt je beloont. En iedere pranayama geeft zijn eigen beloning. Maar daar moet je wel je eigen ontdekkingsreis voor maken. Wat doet het voor jou.

Meer weten?!
Wil je meer weten over viloma pranayama of wil je yogales bij mij volgen? Stuur dan een e-mail naar carolienyoga@gmail.com voor een afspraak of je aanmelding. Ik zie je graag!

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.